2017/04 Holandsko obytným autem – Amsterodam, Keukenhofen, Gouda, Rotterdam, Utrecht

V pátek večer 28.4.2017 jsme vyrazili směr Holandsko, ale prozatím pouze do Velemína u Lovosic, kde jsme ještě potřebovali udělat drobný servis, takže jsme před firmou přespali a v sobotu dopoledne po servisu jsme vyrazili dál přes Drážďany, Magdeburk atd. Ten den jsme dojeli až kousek před Amsterodam na stellplatz Laren N:52°15′19″, E:5°14′18″

V neděli mělo být poměrně slunečné a hlavně větrné počasí, tak jsme se přemístili na pláž k moři 52°26’46.9″N 4°33’40.6″E do městečka Imujgen na landkiting na bugyně. Dopoledne foukalo 8 -10 a odpoledne 10 – 12 m/s, takže bylo pěkné poježdění s kitem.

Večer jsme přejeli na stpl do Amsterodamu N:52°23′55″, E:4°54′4″ za 23 EUR za 24 hod. Ještě ten den večer jsme zajeli na prohlídku červené čtvrti do centra Amsterodamu, kde byly ulice narvané lidmi a v úzkých a tím i nejzajímavějších uličkách jsme museli jít v zástupu a těsně za sebou, abychom se vůbec protáhli. Ale byly tam zajímavé kousky.

Druhý den dopoledne jsme opět vyrazili na kole do Amsterodamu, kde jsme zpočátku prošli červenou čtvť, protože jsem byl zvědavý, jestli místní chodí do práce i dopoledne. A chodí. Dále jsme navštívili květinový trh, blešák, místní sýrárnu s ochutnávkou, projeli jsme okolo mnoho kanálů a pozdě odpoledne jsme se vrátili do karavanu.

K večeru jsme se přemístili na přespání cca 2 km od zahrady Keukenhof vedle kanálu 52°16’41.9″N 4°32’13.2″E.

Ráno jsme se přemístili na prohlídku květinové zahrady cca za 16 EUR, kde byly nádherné květinové záhony převážně tulipánů. V zahradě se také nachází jeden větrný mlýn, do kterého se dá vejít na prohlídku.

Odpoledne jsme se vydali na cyklistický výlet 42 km, který byl zpočátku okolo polí s tulipány různých barev (růžové, červené, fialové) a v té ohromné ploše to vypadalo nádherně. Na jednom poli nějakým kombajnem usekávali pouze květy tulipánů, tak jsem se zeptal místní paní, proč se tak činí. Tak mi vysvětlila, že ten hlavní prodejní a vývozní produkt jsou spodní cibulky. A aby sílily a byly kvalitní, tak se musí květy usekávat, aby hlavní síla šla do cibulek.

Na kolech jsme nakonec dojeli až k moři a pak jsme objevili cca 200-300 m od moře asfaltovou a mírně zvlněnou cyklostezku mezi dunami písku, kde se nám skvěle jelo 10 km.

Další den brzo ráno jsme vyrazili na jednu z největších evropských květinových burz do Aalsmeeru poblíž Amsterodamu a letiště. Je potřeba přijít co nejdříve, začíná v 6 hod. ráno až do vyprodání zásob, což může být i okolo 10 hod.

Na burze se po zaplacení vystoupí na takový portál, kde se prochází pod stropem a nad logistickou halou, kde je vidět neustálý pohyb ještěrek a vozíků plných různých druhů květin.

Odpoledne jsme se přemístili do Madurodamu na prohlídku miniatur, kde byly významné stavby Holandska, ale i hezky provedené letiště.

Odpoledne jsme se přemístili do centra Haagu na prohlídku města, omrkli jsme místní soudní budovu a cestou jsme ještě narazili na Čínskou čtvrť nebo ulici. Zde jsme na doporučení místního baristy navštívili jednu z Čínských restaurací, kde jsme se dobře najedli.

K večeru jsme se přemístili na jediný stpl za 8 EUR v Goudě 52°0’44″N 4°42’57″E, kde jsme taktéž mohli udělat kompletní karavanový servis. Ve čtvrtek ráno jsme se dostavili na 10 hodinu na náměstí, kde byl akorát začátek sýrového trhu s ukázkou původních obchodních praktik, a pak jsme na závěr udělali nákup sýrů a ještě jsme si okolí centra projezdili na kolech. Jednalo se o starobylé městečko protkané vodními kanály a některé uličky byly vyzdobeny mnoha květinami místních obyvatel. V Goudě jsou převážně menší rodinné řadové domy.

Odpoledne jsme vyrazili na prohlídku Rotterdamu. Jedná se o nové betonové město, protože za války bylo dost vybombardované. Navštívili jsme moderní budovu v podobě oblého hangáru, která sloužila pouze pro obchůdky s jídlem. Byli tam jídelny a prodejny snad všech možných zajímavých druhů jídla i koření. O kus dál byla soustava nových, moderních a zvláštních obytných domů, kde hlavně horní části domů byli nakloněny i do rovin, v kterých nebylo možné se standardně pohybovat, ale byl to pouze venkovní dojem. Uvnitř byly zachovány původní vodorovné roviny. O kousek dál u kanálu bylo slepé rameno, kde stáli pouze původní staré dřevěné lodě různých velikostí a převážně zrekonstruovaných.

Ve čtvrtek jsme se přesunuli na prohlídku Utrechtu. V Utrechtu jsou některé silnice ve městě vedené v horní části nad pozemními ulicemi. Parkování v Utrechtu vůbec není levné, a tak při hledání místa na parkování nám jeden místní Holaňďan sdělil, že za nadzemní silnicí je již parkování zdarma. Tak jsme této informace využili a zařídili se podle toho. Po zaparkování jsme se vydali na kole do centra na prohlídku. Jedná se o starší, trochu stísněné město také protkané kanály, ale příjemné a pohodové město.

V pozdním odpoledni jsme se již vydali na cestu do Dusseldorfu, kde jsme v pátek strávili na výstavě obalových materiálů. Ještě tentýž večer jsme se přemístili poblíž k domovu, a to až do Drážďan. Ráno jsme se zastavili ještě na známém zámku Moritzburg, kde se filmovala Popelka. Okolí zámku je nádherné, a to i samotný zámek. Známí střevíček jsme objevili až zezadu zámku, kde jsme si udělali pár fotek. Pak jsme se vydali ještě na prohlídku zámku, který byl nádherný, svým vybavením a obrazy. Také jsme hledali sály, kde probíhal ples s Popelkou. Když jsem se zeptal průvodkyně, tak mi sdělila, že se uvnitř nic nefilmovalo. Interiéry se filmovali v ateliérech a na zámku se filmovaly pouze exteriéry se střevíčkem za zámkem.

A pak už nás čekal pouze návrat domů.