2017/09 Mšené Lázně a Říp

V pátek jsme dorazili do Mšených Lázní akorát po 20 hod. k muzice, kde jsem poseděli a občas potancovali do večerních hodin.

V sobotu se hlavní osazenstvo zúčastnilo předobjednaných lázeňských procedůr a my jsme vyrazili výletem na Říp, kde jsem ještě nikdy předtím nebyl.

Po zaparkování na placeném parkovišti v obci Rovné jsme se již vydali na cestu vzhůru na vrchol kopce Říp. Zpočátku cesta stoupá pozvolna, a pak se stoupání zvýšilo do strmějšího kopce. Nahoře jsme plánovali prohlídku rotundy sv. Jiří, ale na jednu místnost s průvodcem za 80,- Kč nám přišlo dost. Následně nám pán v pokladně ještě nabídl prohlídku za 40,- Kč bez průvodce, s čímž jsme souhlasili. V rotundě byl oltář a socha sv. Jiřího.

Před rotundou jsme potkali ještě skupinku lidí z okolí Plzně, kteří se rádi společně sdružují, jezdí na výlety a k dané příležitosti se i dobově oblékají. Ve skupině byli dva praotcové Čechové. Jeden byl z doby, kdy šlo o duši, tzn, že měl pouze dlouhý bílý přehoz obvázaný špagátem a druhý byl z doby, kdy už šlo o peníze. Byl novodobě oblečený, měl berlu opatřenou držákem na pivo, pokuřoval atd. Další představovali dobově oblečenou Kazi, Tetu, Libuši atd. Byl to velmi zajímavý spolek lidí, kteří jezdí za dobrodružnými zážitky po Čechách i zahraničí. Cestou zpátky ještě v kopci jsme se stavili na vyhlídce, kde byl krásný výhled do vzdáleného kraje.

Následně jsme se ještě přemístili do Roudnice nad Labem, kde jsme se trochu zabavili na místním vinobraní.

Pozdě odpoledne jsme se vrátili do lázní, kde jsme uvařili kotel guláše pro celou skupinu, který jsme snědli v místním altánku v přátelské atmosféře.

V neděli dopoledne po pozdní snídani jsme se vydali k domovu.