2018/07 Polsko Štětín, Lazy, Leba, Hel – Jasternice, Gdaňsk

Výlet jsme začali v neděli dopoledne a už kousek po startu jsme přibrzdili u jedné mladší běžkyně okolo 26 let lehce oplácané. Zbrzdili jsme auto na rychlost jejího běhu a zjistili jsme, že je součástí štafetového závodu ze Sněžky do Nové Vsi a teď je na trase 30 km a nyní již byla na svém úseku na 24 km celá vysmátá, v pohodě a aniž by byla zadýchaná. Velmi milá a sympatická slečna. Před polednem jsme natankovali v Ústí n.L. u Globusu za dobrou cenu 30,90 Kč/L a v nákupáku jsme se stavili na obědě, nakoupili zásoby, vyměnili zlotý v kurzu 1 zlt za 6,09 Kč a pokračovali do Polska přes Německo. Když už jsme před Berlínem zahlédli ceduli Alexanderplatz, tak jsme zavzpomínali na totalitu a stočili jsme to tam. Trochu jsme se zde prošli, pokoukali, kebab zakoupili a jeli o dům dál.

Ráno jsme si udělali 3,5 km běh pro zdraví a už jsme pádili směr Štětín na exkurzi do fabriky, která se zabývá výrobou papíru. Prošli jsme celý provoz, popili kávu s čokoládou, pohovořili o podnikání, o rodině a jeli jsme dál za dobrodružstvím.

Odpoledne jsme zaparkovali v centru Štětína za 1 zlt (6 Kč)/hod., kde jsme si prošli centrum, okolo nábřeží, Vojvodství, Námořní akademie, a pak jsme jeli dál do přímořského města Lazy, kde jsme překempovali na divoko vedle kanálu na souřadnicích GPS (54.352957, 16.270888).

Ráno jsme vyrazili na prohlídku Lazy i ze strany jezera, i ze strany moře, pokoukali jsme po obchůdkách a podél moře jsme se vrátili mzpět ke karavanu.

Další přejezd byl do obce Leba, kde je národní park s písečnými dunami. Cestou jsme potkali asi 8 člennou skupinu motorkářů na Jawach, které zrovna u krajnice opravovali, tak jsme u nich na chvíli zastavili na pokec. Byla to skupina motorkářů z Roudnice nad Labem, která občas takovéto dobrodružství realizovali nepravidelně.

V podstatě jsme se vydali ve stejný čas na cestu, jel jsem rychlostí okolo 90 km/hod., nikde nás nepředjížděli, jeli jsme po hlavním tahu, ale přesto mi velice překvapilo, že jsme přijeli cca po 80 km na kraj Leby, kde už u benzínové pumpy tato motorkářská skupinka stála. Dodnes jsem to nepochopil, jak se to vůbec mohlo přihodit. Opět po popovídání jsme se vydali každý svou cestou. My jsme si našli parkování a spaní na parkovišti za Jachtclubem na GPS 54.766913, 17.550782. Vypadalo to, že je to parkoviště zdarma, ale druhý den odpoledne si místní hlídač přijel pro platbu za parkové za 24 hod. ve výši 35 zlotých.

K večeru jsme si ještě stihli prohlédnout centrum města, poseděli jsme v jednom občerstvení u muziky a dali jsme si smaženou rybu.

Druhý den ráno jsme vyrazili na kolech na písečné duny. Cesta byla okolo kempu, kde bydlela parta motorkářů, s kterými jsme se pozdravili a pokračovali dál. Park jsme projeli až k dunám na kole, které jsme zamkli pod dunami a dále jsme vyrazili pěšky do dun a musím říct, že jsem si skutečně připadal jak na poušti.

Večer jsme ještě potkali zajímavého člověka. Je to němec, který bydlí v Norimberku, ale koupil si roubenou Chalupu na Šumavě, kterou postupně celou i zevnitř opravuje do původního stavu. Šumavu si zamiloval a snaží se tu trávit více času než v Německu a již trochu mluví i česky.

Další přejezd byl na poloostrov Hel, kde jsme se podívali až na samou špičku Helu. Učinili jsme tu pěší prohlídku, a pak jsme se vrátili zpět do obce Jasternia, kde u Portu již kempovali nějací němci, tak jsme zaparkovali za nimi (GPS 54.695174, 18.673537) a začali jsme kempovat taky. Bylo to skvělé místo. Stálo se zdarma, nikde žádný zákaz, klidné místo, za rohem byla TOIka na fekálie, blízko do zálivu, blízko k moři, ráno jsme 2 x kupovali ryby rovnou z lodi za 7 zlotých/kg, což je cca 42 Kč/kg.

U moře jsme smočili nohy do moře až mi šel mráz po zádech. Pak jsme skočili do moře na 10 sekund, dali jme 5 rychlých temp a rychle ven do teplé zimní bundy.

A při odjezdu jsme si ještě nabrali ve zdejším portu plnou nádrž vody. V sobotu ráno jsme se přemístili do Gdaňska, cca 90 km, které jsme jeli cca 3 hod. Takové dopravní zácpy jsem vůbec neočekával. Rozumím zácpám z měst k moři v sobotu ráno, ale nerozumím v sobotu ráno zácpám od moře do měst. Parkování v Gdaňsku jsme našli opět u řeky na příjezdu od moře do Gdaňska. Nejdříve jsme začali návštěvou nově vybudovaného muzea války. Dále jsme si šli prohlédnout centrum města a to Golden gate pak Grun gate, která byla dost vybombardovaná a následně opravena, což jme mohli vidět na výstavě fotografií v centru města.

Dále jsme pokračovali po nábřeží okolo řeky a vzhledem k tomu, že byla Baltická slavnost, tak se tam sjelo velké množství různorodých lodí, takže bylo i na co koukat.

Večer už jsme vyrazili k domovu a jeli jsme, až jak jsme mohli a na spaní jsme zastavili po cestě v nějaké neznámé vesnici.

Ráno jsme opět vyrazili na cestu k domovu a ten den jme již domů dorazili.