2017/06 Rujána obytným autem – kiteboarding a poznávačka Prora, Binz, Sassnitz

4.7.2017 v úterý večer v 18 hod. jsme vyrazili směr Rujána. Poslední tankování a nákup jsme udělali v Globusu v Ústí nad Labem. Berlínem jsme projížděli po půlnoci a vzhledem k tomu, že centrum bylo skoro vylidněné, tak jsme se na chvíli zastavili u Braniborské brány, kde jsme chvíli pokoukali, udělali pár fotek, ztratili řeč s pár cizinci, a pak jsme pokračovali dál v cestě. Ve 2,30 hod. už to vypadalo, že usnu za volantem, a tak jsme zastavili na prvním možném parkovišti, kde jsme zalehli a ihned jsme byli úplně tuhý. Ráno jsme pokračovali bez snídaně okolo 9 hod. Snídani jsme si udělali na parkovišti až cca po 2 hod. jízdy u starší partičky čechů, kteří přespávali na cestách v kombíku a MPV autech velmi sparťansky. Po snídani v přátelské atmosféře jsme pokračovali v cestě a do cíle jsme nakonec dorazili až odpoledne do obce Wiek do jednoho z kitingových spotů: 54°37’43.1″N 13°17’19.2″E. Odpoledne jsme se ještě zúčastnili kitování za velmi příznivých podmínek s větrem okolo 4-6 m/s. Večer jsme poseděli v přátelské atmosféře v zázemí jedné kiterské školy a ještě v nočních hodinách jsme se přesunuli na spaní na do obce Dranske, kde jsme na osamoceném parkovišti 54°37’23.7″N 13°13’26.7″E přespali.

Ráno jsme udělali koupel v moři, které mělo 15,5 stupňů celsia. Po osušení jsme si dali 5 km běh a pak úžasnou snídani na trávě u moře. Po snídani jsme se vydali do obce Prora, kde jsme si na kole projeli monumentální stavbu Hitlera, která začala v roce 1934 v podobě panelových domů v délce 4 km podél pláže pro 20 000 rekreantů. Z části je již ubytovna, část je zrekonstruovaná na byty, v části je luxusní hotel a zbytek se rozprodává na rekreační apartmány v ceně 5,5 mil. za 100m2. Stejnou cestou jsme pak dorazili do rekreačně lázeňského městečka Binz, kde byla hezká písečná a prostorná pláž, vedle promenáda s obchůdky a restauracemi zaměřenými na turisty, hotýlky a penziony s krásnými zdobenými a dřevěnými balkonky. Po návratu jsme se ještě přesunuli do městečka Sassnitz. Obytňák jsme zastavili na odstavném parkovišti na začátku městečka a celý Sassnitz jsme si objeli opět na kole. Projeli jsme po pobřeží okolo rybárny, kde jsme zakoupili pár produktů za dobré ceny. Pak jsme ještě vyrazili po velmi dlouhém mole až na konec ke starému majáku, kde byl krásný pohled na moře. Pak jsme se vydali starými uličkami do horní části města. Ještě jsme se zastavili na přemostěném chodníků mezi spodní částí města a horní částí s nádherným výhledem na celé okolí včetně spodní loděnice. Cestou k autu jsme se ještě zastavili na hlavní třídě na kebab za 4,- EUR.

Již v pozdních večerních hodinách jsme se vrátili na původní stanoviště v Dranske, kde přibyli i další české posádky.

V pátek jsme se probudili do deště s přeháňkami. Při jedné přeháňce jsme se opět proběhli okolo celého městečka na 6 km.

Výhodou výběhů je, že poměrně podrobně si většinou prohlédne celé okolí i v těch nejzapadlejších uličkách. K obytnému autu jsme se vrátili již se začínajícím deštěm. Dali jsme snídani, odpočinek a pak jsme se přemístili na nejsevernější cíp Rujány do obce ARKONA. Zde jsme dali oběd a za utuchajícího deště jsme se vydali pěšky k majáku, kde jsou i nepřístupné bunkry. Dále jsme se přemístili podél pískovcových útesů do rybářské vesničky VITT, kde byli kavárničky, rybárna – rybí restaurace, molo, kamenný břeh, rybářské bárky, no prostě romantika. Celá procházka byla 6,7 km, za pohody a přijemného polojasného počasí a do příchodu ke karavanu, kam jsme docházeli už za vzrůstajícího deště.

Na místním stellplatzu jsme ještě doplnili vodu a opět jsme se vydali zpět do Dranske.

V sobotu ráno opět běh 6 km městem a okolo města. Snídaně a přesun do Wiek na kitový spot, kde už se jezdilo o sto šest, díky větru 4,5 – 6.5 m/s. Oblékl jsem si neoprém, připravil cajky a vyrazil jsem taky do boje. Nakonec jsem vyjel z vody a krásně jsem pojezdil několikrát na každou stranu obrovské zátoky. Pozdě odpoledne jsme si dali obědo-večeři a po sbalení všech cajků jsme se začali přibližovat k domovu. Cestou jsme ještě přespali zdarma na stellplatzu v městečku Andemunde, kde jsme ráno podél řeky opět udělali výběh na 6 km a po snídani jsme se vydali směrem k domovu. Byl to hezký výlet, protože na střídačku pršelo pouze cca 1 den, jinak hezké, slunečné a příjemné počasí cca 19 – 24 stupňu a voda 15,50 stupně, tak jsme se koupali pouze 2x.