2017/09 Švýcarsko Zund Altstat, Mt. Säntis, Rýnské vodopády. Oktoberfest

Na cestu jsme se vydali v pátek večer po práci. Nakonec se ten výjezd ještě opozdil, protože mi nestartovalo auto, tak jsem musel ještě udělat určitý zásah do elektroinstalace, a po 1,5 hod. už vše šlapalo, jak na drátku.

Ten večer jsme byli schopni dojet pouze kousek za Rozvadov, kde jsme přenocovali na stellplatzu. Již večer jsme zjistili, že jsme doma zapomněli ručníky, takže jsme se rozhodli zajet je koupit do Decathlonu v centru Mnichova. Při procházení Mnichovem jsme zahlédli poměrně dost lidí, jak chodí v bavoráckých kraťasech a dámy v úborech. Nakonec nám došlo, že je asi Oktoberfest, což nám nakonec potvrdili i místní lidé na ulici. Takže jsme se rozhodli tuto akci také navštívit. Místo na parkování obytného auta jsme našli za mostem u nádraží. Oktoberfest jsme navštívili poprvé, takže kromě slavnosti piva jsme pochopili, že je to zároveň i pouťová slavnost s mnoha atrakcemi. Vstup do areálu k atrakcím je zdarma, ale vstup do jednotlivých hal se musí rezervovat dopředu na internetu a ještě si tam zakoupit vstupenku. Jednotlivé haly byli plné lidí již od pozdních odpoledních hodin. Muzika hrála, pivo teklo proudem, lidé se radovali, tančili a zpívali zpočátku na lavicích a později i na stolech, radost pohledět.

Ještě pozdě večer jsme se přemístili na stellplatz Camping Fuchshof do Römerbad Kohlhunden na rodinný statek rodiny Fuchshof, kde v knížce stellplatzů uváděli nocování zdarma, ale druhý den přišla příjemná majitelka statku důchodového věku a pouze německy nám něco vyprávěla. Německy neumím, ale pochopil jsem, že chce 10 eur. Sympatické mi to nebylo, ale bez odmlouvání a bez účtenky jsem ji to dal.

Ráno jsme se prošli po okolí, které bylo významné okolními rybníky s termální vodou i když nebyla o tolik teplejší, než vzdušná voda. Zároveň bylo na okraji obce menší muzeum, které jsme navštívili, kde byly zbytky vykopávek termálních lázní i s obrázkovou ukázkou, kde bylo vidět pseudo podlahové topení ze starých dob.

Následně jsme ještě navštívili za silnicí další termální rybník, ale voda dost studená. Jeden místní domorodec nám vysvětlil, že je to rybník s nějakou významnou vegetaci a s bahnem na dně. Na kopečku nad obcí jsme navštívili místní nevelkou kapličku. Pak jsme se přemístili do dolní části obce, kde byl chov krav včetně venkovní odchovny různě starých telat. Docela nás překvapilo, jak už i telata mají zespodu dost hrubý jazyk.

Na základě letáčku z muzea jsme se přemístili do 15 km vzdálené výrobny sýrů a dalších mléčných produktů. V sýrárně jsme narazili na polku, která pracovala v Mnichově v Mercedesu na výrobu autobusů. V Německu bydlí se synem 15 let a i s tatínkem z Polska tento víkend jezdili po výletech. Vzhledem k tomu, že uměla výborně německy, tak nám trochu pomohla i s nákupem místních pochutin. Po sýrovém obědě v sýrárně jsme si pak na parkovišti trochu odpočinuli, a pak jsme pokračovali dál do města Fusse, které jsme si projeli, a pak jsme si prošli i centrum. Je to menší hezké městečko s min. 2 kostelíky, pěší zónou v centru a místními obchůdky.

Pak už jsme se přemístili kousek za Obersdorf na parkoviště až k lanovce, kde jsme se pak dali na mini tůru místním údolím. Cestou jsme potkali dvě zajímavosti, a to, když už k večeru se scházely krávy z místních vršků a skalnatých útesů, které byly ověšené každá svým velkým zvoncem, takže, když se postupně sbíhali do jednotného stáda, tak to vytvářelo krásnou přírodní zvonkohru. Další zážitek byl, když cca 200 m před námi přeběhl přes cestu velikánský jelen.

Již po tmě jsme se přemístili do města Alstatten ve Švýcarsku, kde nás druhý den čekala firemní prezentace výrobních technologií obalových materiálů. V odpoledních hodinách nás vzali na čtyřhodinovou plavbu po Bodamském jezeře včetně občerstvení a později i honosné kompletní večeře.

Druhý den nás ještě firma vzala na prohlídku hory Mt. Säntis, což je nejvyšší hora Appenzelských Alp s krásným výhledem do pěti okolních zemí ve výšce 2 502 m.

Druhý den, jsme jeli ještě na jeden výlet na Rýnské vodopády, což jsou největší evropské vodopády. na které je nádherná podívaná. Odpoledne jsme se ještě přemístili do městečka Schaffhausen, kde jsme měli komentovanou prohlídku hlavních zajímavostí centra města.

Ještě ten večer jsme se přemístili do Sulzemoozu u Mnichova, kde jsme přespali na stellplatzu u velkého dealera karavanu Gluck. Druhý den jsme již dorazili zpět k domovu.