2019/06 Mladý cykloturista z Finska po Evropě.

2019/06 Mladý cykloturista z Finska po Evropě.

1.6.2019 Opět jsem viděl u krajnice cykloturistu, u kterého jsem se na chvíli zastavil. Začínám česky a turista na mně, zda hovořím anglicky? Tak plynule přecházím do angličtiny a vzájemně jsme si pohovořili.

Jednalo se o 24-letého studenta z Finska, který se najednou rozhodl zažít nějaké dobrodružství. Nakonec si naplánoval cestu na kole po Evropě. Ještě se zeptal svého kamaráda, jestli by nejel s ním, ale bohužel neměl čas, tak vyrazil na cestu sám. Na takovéto dobrodružství se težko schání parťák.

Z Finska jel do Stockholmu, pak jel přes Kodaň do Berlína, následně pokračoval přes Prahu do Heřmanova Městce a následně do Varšavy, kde je pro něj konec cesty, protože už je na cestě 3 týdny a navíc už nemá čas, takže se domů do Finska vrací autobusem.

Potkali jsme se 20 km před Heřmanovým Městcem, kde měl již rezervované ubytování. Za chvíli se začalo stmívat, takže jsme se brzy rozjeli vlastní cestou a mně mezitím došlo, že ho čeká dost kopcovitá část přes Železné hory. Takže jsem se ještě vrátil za Finem a nabídl jsem mu, že ho autem vytáhnu nahoru. Rád přijal, takže se chytl za okénko a táhli jsme ho cca kilometr do docela strmého kopce. Sám něco vážil, kolo také, pak ještě nabalená bagáž do protikopce, takže se zatížení do kopce automaticky zvyšuje a to mu dělalo pochopitelně potíže. Sotva se zuby nechty držel a nakonec to vydržel až nahoru, ale bylo na něm vidět, že i to držení mu dalo dost zabrat. Nahoře jsme se nakonec rozjeli každý svým směrem. Večer mi na facebook napsal poděkování, že to bylo překvapivé a milé setkání, Mně to pochopitelně také potěšilo. Cestovatelé jsou velcí sympaťáci a otevření všemu. Hodně zdaru.