2024/04 Skanzen Zubrnice, Buková hora, jezero Milada

V sobotu ráno jsme vyrazili do Muzea v přírodě Zubrnice. Jedná se o historické přírodní muzeum v Českém středohoří, které tvoří vesnice s několika historickými budovami. Některé jsou po rekonstrukci, a některé v původním stavu. Ale zároveň, jakmile se v ČR rozhodne o likvidaci některé historické budovy, tak se jí pokusí přemístit do Zubrnice, a tím jí i zachránit. Poslední přemístění společně s částečnou rekonstrukcí stálo 15 mil. Kč. Auto jsme zaparkovali kousek za vesnicí poblíž nádraží na malém parkovišti (GPS 50.647199, 14.219244). Naší prohlídku jsme začali v historické usedlosti, kde je i starodávná pec, kde se v návštěvní době pečou koláče a buchty, které jsme rádi ochutnali. K místním budovám jsem dostali patřičný výklad, a pak jsme se přesunuli do sousedního kupeckého krámku s dobovými rekvizitami a s patřičným komentářem. Po krámku jsme obdrželi další informace k vedlejším budovám k majetkovým poměrům jejich dřívějších vlastníků. Dále jsme prošli kolem kašny v centru obce do místní školy, kde se natáčel film Obecná škola a zároveň jsme se tu seznámili ještě s původními zvyklostmi, jako je klečení na hrachu, výchova dětí pomocí rákosky atd. Vedle školy jsme již samostatně bez průvodce udělali návštěvu místního kostela a prohlídkou náhrobků s některými zajímavými texty a jmény okolo hřbitova.

Následně jsme se přemístili na místní historické, ještě stále aktuálně používané nádraží, kde se filmovali Páni kluci a Rebelové. Na nádraží je několik přístupných historických vagónů, a některé z nich fungují i jako výstavní prostor nádražních zařízeních. V hlavní budově je původní místnost průvodčího i s originál zařízením a v přilehlé garáži je mini muzeum historických a filmových drezín.

Cestou zpět těsně před vesnicí jsme odbočili vpravo na chodníček vedoucí okolo dětského hřiště k domu Valschův vodní mlýn, který je vzdálen cca 750 m od náměstí. Jedná se o malý vodní mlýn z roku 1803. Mlýn je zcela renovovaný s funkčním vodním kolem na horní náhon.

Po prohlídce Zubrnice jsme se přemístili na 16 km vzdálenou Bukovou horu (683 m n. m.), kde jsme navštívili Humboldtovu vyhlídku, kde byl krásný výhled do Českého středohoří.

Odpoledne jsme si zajeli na oběd do Globusu, a pak jsme již pokračovali k jezeru Milada (GPS 50.646849, 13.973202 ) vedle Ústí nad Labem, kam jsem se těšil, protože jsem tu poprvé v životě a zrovna je pěkné počasí, tak je tu moc krásně. Ještě večer jsme se dali na malou projížďku na kole zprava jezera, kde jsou i hezky upravené hlavní pláže se stánky, které jsou otevřeny hlavně v sezóně a v průběhu cesty jsme potkali i několik sezeních na odpočinek. A už nyní začátkem dubna některé party si tu dělaní grilovací párty. Policistů jsem se zeptal, zda tu můžeme přespat v karavanu a neměli s tím žádný problém, naopak mně sdělili, že se tu běžně přespává v autech. Je to tu dost hlídané, protože několikrát během dne okolo jeli, jak státní, tak i městští policisti. Ten večer byl i krásný západ slunce nad jezerem, tak jsme se trochu potěšili z přírodní krásy. V noci byl klid a ráno jsme opět vstávali se sluncem. Po snídani jsme šli jezero celé obejít a tentokrát zleva. Je to vnitřní okruh těsně okolo vody, který je dlouhý cca 9 km a vnější, který je malinko vzdálený od vody a okruh měří cca 10 km. Po výletě jsme si ještě chvíli odpočinuli v krásném prostředí za krásného počasí, pak oběd v Globusu v Ústí n.L. a pak již návrat domů. Hezký víkend, pěkné počasí a zažili jsme zajímavé poznávání.