2017/05 Obytným autem na Šumavu – Poledník, Kvilda, pramen Vltavy

31.5.2017 k večeru jsme vyrazili na Modravu, kde jsme zaparkovali na městkém placeném parkovišti za 100,- Kč za 24 hod. Ten večer jsme ještě navštívili pivovar na ochutnávku místního piva.

Ráno jsme se vydali na kolech na poledník. Jeli jsme hezkou Šumavskou přírodou zpočátku po rovině, ale později se začala cesta dost zvedat a v různém náklonu to pokračovalo až nahoru na Poledník. Teprve teď si intenzivně uvědomuji, co všechno, v jakém rozsahu, a jak intenzivně vichřice Kyryl 2012 zničila okolní přírodu. Byly tu obrovské pláně polomů.

Na rozhledně nám paní povyprávěla, jak to tu fungovalo za komunistů, kde byla hranice a kde signálky (dráty, které detekovali narušitele hranic). Bylo to dost zajímavé vyprávění.

Z Poledníku dolů se už jelo poměrně pohodlně zatím dost z kopce až k Prášilskému jezeru, kde jsme kousek museli po svých bez kola. Pěkné průzračné jezero zasazené do krásné okolní přírody.

Trochu níže jsme se přes horizont dostali k Plavebnímu kanálu pro svážení dřeva z hor, který nás dovedl okolo Antýglu zpět na parkoviště na Modravu.

K večeru jsme udělali grilovačku na parkovišti, a pak jsme již skočili opět na místní mok.

Ráno jsme se přemístili do Kvildy na parkoviště, kde jsem zaplatili parkovné 70,- Kč a vyrazili na výlet, tentokrát pěšky k prameni Vltavy. Cesta byla celkem 12 km opět krásnou Šumavskou přírodou, ale bohužel i okolo šumavských polomů od Kyryla.

Po návratu k autům a tvorbě oběda jsme se vydali k domovům.

Hezký víkend strávený v nádherné přírodě a v pohybu za pěkného počasí.